GARAVAGNA BARBERA D'ALBA SUPERIORE D.O.C.

PRODUCENT: CANTINE POVERO

SZCZEP WINOGRON:Barbera

OPIS SMAKOWY: Barbera d’Alba wymaga szczególnej uwagi zarówno w fazie dojrzewania, jak i w fazie winifikacji. Właśnie dlatego Tenuta Fratelli Povero używa do tej wyjątkowej Barbery d’Alba wyłącznie winogron z własnych biologicznych winnic. Po otrzymaniu produktu, który dobrze zachowuje szczególne cechy winogron Barbera, dojrzewa przez 24 miesiące, dzięki czemu uzyskuje swój ostateczny profil organoleptyczny. Następnie pozostaje w butelce przez co najmniej 6 miesięcy.

Wino ma kolor intensywnie rubinowy z refleksami granatu. Szeroki bukiet zawiera nuty dżemu z dzikich jagód, dojrzałej wiśni, róży w zenicie, czarnej porzeczki, ziemi, kory, cynamonu, zielonego pieprzu, lukrecji, kadzidła i bardzo delikatnej nuty wanilii. Podniebienie jest soczyste, ciepłe, pełne i trwałe.

TEMPERATURA PODAWANIA:  Powinno być podawane w temperaturze 18 ° C

Wino to jest doskonałe do pieczeni, grillowanego czerwonego mięsa, risotto, pikantnych serów np. Bruss