PRODUCENT: CANTINE POVERO
SZCZEP WINOGRON:Barbera
OPIS SMAKOWY: Barbera d’Alba wymaga szczególnej uwagi zarówno w fazie dojrzewania, jak i w fazie winifikacji. Właśnie dlatego Tenuta Fratelli Povero używa do tej wyjątkowej Barbery d’Alba wyłącznie winogron z własnych biologicznych winnic. Po otrzymaniu produktu, który dobrze zachowuje szczególne cechy winogron Barbera, dojrzewa przez 24 miesiące, dzięki czemu uzyskuje swój ostateczny profil organoleptyczny. Następnie pozostaje w butelce przez co najmniej 6 miesięcy.
Wino ma kolor intensywnie rubinowy z refleksami granatu. Szeroki bukiet zawiera nuty dżemu z dzikich jagód, dojrzałej wiśni, róży w zenicie, czarnej porzeczki, ziemi, kory, cynamonu, zielonego pieprzu, lukrecji, kadzidła i bardzo delikatnej nuty wanilii. Podniebienie jest soczyste, ciepłe, pełne i trwałe.
TEMPERATURA PODAWANIA: Powinno być podawane w temperaturze 18 ° C
Wino to jest doskonałe do pieczeni, grillowanego czerwonego mięsa, risotto, pikantnych serów np. Bruss